Tot een aantal jaren geleden dacht ik dat ziektes en pijn betekenisloos waren en eigenlijk alleen maar het leven voor veel mensen in de weg stonden. Inmiddels besef ik me hoe kortzichtig het was die gedachte te geloven. De natuur maakt nooit fouten, wij mensen zouden soms dingen graag anders zien. Toch is het niet gek dat die gedachte er was. Als mens leren we ons namelijk al snel aan te passen aan de maatschappij. We gaan naar school, leren rekenen en taal, we leren stil te zitten en alleen te praten als we onze vinger opsteken. Doormiddel van testen en toetsen leren we ons al snel aan te passen aan een gemiddelde. We leren dit alles vooral met ons hoofd en ons denken. Er is maar weinig tot geen aandacht voor ons lichaam, onze gevoelens en onze emoties. Hoe werken die, waar dienen ze voor voor en wat kan je er mee?

Ons lichaam is het perfecte kompas voor een gezond en gelukkig leven. Het geeft ons signalen zodat wij keuzes kunnen maken die bij ons passen. Het maakt perfect onderscheid tussen gevaar en veiligheid, tussen blijdschap en verdriet en of iets goed voor je is of niet. Helaas hebben de meeste van ons nooit geleerd hoe te luisteren naar het lichaam, we zijn het vergeten. 

Vastgeroest

Veel mensen hebben een baan die niet meer zo goed voelt als toen ze aan die baan begonnen of ze onderhouden een relatie die meer energie kost dan dat het oplevert. Vaak houden mensen zich op die plek met gedachten als  “ja, maar verdient het wel goed” of “er is overal wel wat” of “had ik maar een vak moeten leren” of “ik weet niet wat dan wel” of “tot de dood ons scheidt”. Zo zijn er eindeloze redenen te bedenken. Je kent er vast ook wel een paar. 

De taal van de natuur.

Het lichaam heeft geen besef van geld en/of afspraken die wij als mens onderling gemaakt hebben. Ons lichaam wil alleen maar het beste voor ons en zal dat ook laten weten door diverse signalen af te geven. Die signalen beginnen vaak klein. Je krijgt bijvoorbeeld last van hoofdpijn, vermoeidheid, rugpijn, nekpijn, of buikpijn. Op het moment dat wij die signalen niet (meer) verstaan en/of er niet naar luisteren en maar door gaan met het leven zoals we het op dat moment leven, zal je lichaam deze signalen steeds intenser maken om je aandacht te trekken. Het kan zich bijvoorbeeld gaan uiten in heftigere pijnklachten, burn-out, depressie, allergieën, darmklachten, rug-, nek- en schouderklachten en andere ziektes of disbalans, lichamelijk en/of psychisch. 

We zijn in onze maatschappij deze signalen(symptomen) vooral als last gaan zien in plaats van te luisteren naar ons lichaam en ons gedrag aan te passen. Velen kiezen er dan ook, vaak onbewust, voor om deze signalen te negeren en afleiding te gaan zoeken. Afleiding door bijvoorbeeld meer te gaan werken of meer spullen te gaan kopen. Maar ook televisie kijken, gamen, medicatie, alcohol en zelfs sporten zijn voor veel mensen een vorm van afleiding.

Heb jij last van jouw lijf, of heeft jouw lijf last van jou?

Eenieder heeft een keuze, blijf je jouw klacht zien als last, of kies je er voor om anders te gaan denken en op een andere manier sturing te gaan geven aan je leven?
De natuur wijst je jouw pad via het lichaam, het is aan jou of je het gaat bewandelen.
Uit ervaring weet ik dat die keuze niet altijd makkelijk is en dat er diverse obstakels liggen op het pad. Gelukkig geeft je lichaam ook feedback als je het volgt. Veel mensen die bij mij in de praktijk komen merken dat ze meer kunnen ontspannen, beter slapen, minder of geen pijn meer ervaren en weer kunnen lachen. Mooi wat luisteren naar je lijf met je doet!