Terwijl ik op een doordeweekse dag heerlijk even ga zwemmen en genieten van een compleet leeg recreatiegebied, moet ik denken aan een vraag die ik af en toe krijg.

“Maarten, als jij zo bekend bent met coaching, healing en de wet van aantrekkingskracht enzo, waarom heb jij dan geen groot huis, dikke auto en drie vakanties per jaar?”

Vaak vertel ik dan het volgende verhaal:

Een rijke zakenman kon niet geloven wat hij zag: een visser die naast zijn boot lui in zijn hangmat lag.
“Waarom ben je niet aan het vissen?” vroeg de zakenman.
“Omdat ik voor vandaag genoeg vis heb gevangen” zei de visser.
“Waarom vang je er dan niet nog een paar?”
“Wat zou ik ermee moeten?”
“Je zou geld kunnen verdienen” zei de zakenman. “Daarmee zou je een sterke motor op je boot kunnen laten monteren om nog verder de zee op te gaan en nog meer vis te vangen. Dan zou je genoeg verdienen om sterkere visnetten te kopen en die zouden je nog meer vis en geld opleveren. Al snel heb je dan genoeg geld om twee boten te bezitten, misschien zelfs wel een hele vloot. Dan zul je net als ik rijk zijn”.
De visser keek hem aan vanaf zijn hangmat en vroeg: “Wat zou ik dan doen?” 
“Dan zou je achterover gaan zitten en van het leven gaan genieten”.
“Maar wat denk je dat ik nu dan aan het doen ben?”, vroeg de visser.

Doormiddel van o.a. ons schoolsysteem en de waarde en normen van onze maatschappij groeien de meeste van ons op met een manier van denken zoals de zakenman. Tot een aantal jaren geleden dacht ik ook als de zakenman. 

Omdat er achter onze manier van denken heel wat onbewuste overtuigingen en mechanismes schuil gaan is het bijna onmogelijk om zo maar even anders te gaan denken. 

Het was voor mij een intensief, pijnlijk en mooi proces om te leren denken en genieten als de visser. Gelukkig had ik hier hulp bij van een goede coach en therapeut. Nu leef ik zoveel mogelijk als de visser en kan ik schakelen naar de zakenman als het echt nodig is. En dat voelt goed!

Zonnegroet,
Maarten