“Iedereen is anders” hoor ik mensen wel eens zeggen. Maar is dat ook zo? Dat vind ik een hele interessante vraag.

Als iemand zegt “ik ben dik en jij bent dun.” dan lijkt het alsof deze twee mensen verschillend zijn. Echter hebben zij het slechts over hun lichaam. 

Het moment dat iemand zegt “wij zijn anders, want ik hou van voetbal en jij van wielrennen.” Dan lijkt het alsof ze verschillend zijn terwijl ze alleen andere interesses hebben.

Het klinkt misschien simpel, maar als experiment moet je eens op letten hoe vaak jij of iemand anders zegt ‘ik ben …..’ en zich daarna identificeert met bijvoorbeeld een baan, rol in het gezin, emoties, gedachte, gedrag, enz.

Shapeshifter

Vaak moet ik er ook een beetje om lachen omdat sommige mensen een soort van shapeshifters zijn. Zij kunnen dan binnen één minuut heel veel verschillende vormen aannemen. Dit is vaak erg zichtbaar tijdens het wonderlijke fenomeen van ‘de voorstelronde’. Voorbeeld: “Hallo, ik ben Hans. Ik ben teamleider en ik ben vader van twee kinderen. Ik ben positief en stressbestendig. Ook ben ik een enorme voetbalfan en ben ik altijd in voor een grapje.” 

Veel van de mensen die ik ontmoet die moeite hebben om bij hun gevoel komen of niet weten wie ze zijn identificeren zich op deze manier.

Herken jij dit ook? Stop dan eens met het zijn van je naam, je emotie, je baan of je lichaam en kijk eens of je dichter bij jezelf en je gevoel komt. 

Ik ben boos wordt dan bijvoorbeeld ik voel boosheid of ik ben Maarten wordt dan mijn naam is Maarten en ik ben ontwerper wordt dan ik werk als ontwerper.

Wat je er aan hebt om zo te gaan denken?!

Geen idee wat jij er aan hebt, voor mij heeft het de kijk op de wereld en op mezelf totaal veranderd en ik beschouw het als één van de meest waardevolle lessen die ik heb mogen leren.

Wie blijft er over als je alle identificaties los laat?
Probeer het eens, ik ben nieuwsgierig naar wie of wat jij gevonden hebt!

Groet, Maarten